12 saker om ditt och datt

Jag är inte speciellt vidskeplig av mig, men jag tror på en del saker. Siffran 12. Det är mitt lyckonummer sen så långt tillbaks jag kan minnas. Jag har alltid haft nummer 12 på ryggen i alla sporter, alltid satsat på det numret i spel och alltid trott på det numret. Eller själva numret har kanske inte så mycket med det att göra, men jag tror på symbolen, på tur. Och jag tror på att om man verkligen vågar tror så blir det så. Idag har vi alltså 12.12.12, så det borde vara min turdag.

Dagen till ära skall ni få 12 råd. Det första är ett motto som jag tänker på ofta, och som min kloka vän Cecilia har gett mig.

1. Trust in luck! Så viktigt, våga tro helt enkelt. Nedan kommer det mer numrerat svammel.

2. Nybakat bröd på morgonen! Sikket tips va?

Men jag kan inte påpeka nog hur bra det här kalljästa brödet är, och jag jag har skrivit om det hur många gånger som helst. Ovan är dagens bak i formar med graham, pumpafrön och kli. Nedan med graham och lingon. Passar sig allra bäst att baka ut som portionsbröd eftersom de blir ganska mjuka/sega inuti så är det gott med mycket skorpa.  Här hittar ni flera olika varianter ur kategorin Kalljäst.

3. Kaffemaskinen går oftast varm hemma hos oss. Nu i juletider så bryggs det gärna med smaksättningar, kanel, kardemumma eller finmalda nötter. Detta kan göra att den behöver rengöras lite oftare. Strunta i alla kemikalierkurer, och gör istället rent den med en rekordelig huskur. Blanda ner 1 msk bakpulver och 1 msk citronsaft i vattnet och låt det köra igenon bryggaren. Fyll sedan på med bara vatten några omgångar till och kör igenom för att få bort alla rester.

4. Alla som har flaskor med D-droppar i kylen, låt även resten av familjen få några droppar då och då under dessa mörka månader.

5.  När ni kokar grönsaker och rotsaker, så spara vattnet som är fullt med nyttigheter. Låt det svalna och använd till matlagning eller vattna blommorna med (dvs om ni inte har öst i massa salt).

6. Omge er med människor som ger er bra energi. Minimera umgänget med energitjuvarna, bort! Och glöm inte bort att ge till dem som ger, framförallt de människor som ni kanske tar för givet. Lägg tid och energi på dem, er partner eller bästa vänner. Även de bästa relationer måste tas om hand. Så ta hand om dem.

7. Tycker ni att det är krångligt och ångest med alla riktlinjer vad gäller ekologisk mat och miljötänk. Tänk ju mer ekologiskt desto bättre, men tänk även hellre lite än inget. Tänk svenskt och tänk att i alla svenska hushåll så borde åtminstone dessa varor vara ekologiska eller kravmärkta – Bananer, mjölk och kaffe.

8. Disktrasan. Sunkigt ämne. Jag vet att jag fick lära mig att den är tjänlig i högst fyra timmar, alltså sedan är den egentligen inte ok. Så ni byter väl var fjärde timme. Trasan, diskborsten, skurmoppen, duschdraperi, handduk – allt som är med i någon form av rengörningssyfte. Byt lite oftare än ni tror, tvätta eller diska dem lite oftare än ni gör och tänk på att de alltid skall få torka när det går långt mellan användningarna. Så rengör med vatten, eller koka, eller tvätta och låt torka.

9. Visst är det klyshigt att dekorera väggarna med fotografier på sina barn. Fast man får det. Framkalla och förstora bilder som ni blir glada av. Vi gör det i omgångar, och man blir så himla glad av att bli påmind om vänner, semestrar och roliga händelser varje dag. Som den här bilden, Bibbis pussiga kinder.

10. Dålig lukt i kylen av alla julkorvar eller annat – Sätt en delad citron i ett glas ättika i kylen och låt stå under natten. Gillar ni doften av nytvättade golv, såpadoft. Passa på att rengöra elementen med just såpa så varar doften längre.

11. Ni vet de där små tygpåsarna som man ofta får när man köper örhängen, smycken, eller småting. Fyll dem med saker och placera ut på behövande ställen. Svartpeppar och lagerblad i ditt skafferiet, skall skrämma bort både småkryp och flygfän. Torkade örter som lavendel, rosmarin i klädlådor eller linneskåp. Jag brukar även stoppa ner lite småtvålar i de lådorna.

12. Alla snälla saker ni tänker i erat stilla sinne idag, säg dem. Hej Busschauffören vilken fin mustasch du har! Hej Brevbäraren, imponerande att du cyklar i det här vädret, fast det är ganska konstigt att du har shorts?  Hej alla som läser den här bloggen, tack för att ni hänger med. Jag blir jätteglad när jag tänker på er!

 

Similar Posts

6 Comments

  1. Hej Kristine!
    Vilket härligt inlägg! Tack för en superbra blogg, jag tycker du skriver på ett otroligt charmigt sätt. Mina barn är ungefär i ålder med dina och det har varit så peppande att följa din blogg med toppar och dalar. Jag tycker du är otroligt duktig att sätta ord på saker!
    Ha det gött!

  2. Trust in luck!! Åh vad jag gillar det. Det skall jag ta med mig! Du är så bra tycker jag. Härlig blogg om allt i livet och toppat med massa god mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.