Träningspepp, tips & uppförsbacke

God dag!

Jag  får lite frågor om träning då och då, och är medveten om att jag inte skriver så mycket om det. Jag tänker nog ofta att min träning inte är så intressant eftersom den är så himla vanlig. Fast det är ju ofta precis där vi behöver inspireras, mitt i det vanliga. Sen tänker jag ofta att jag skall skriva mer om Patriks träning,men det liksom hinns inte med.

Här kommer i alla fall lite pepp för alldeles vanlig löpträning.

Ställ rimliga krav och/eller lura dig själv
Om du är nybörjare, har haft ett långt uppehåll eller kanske fått barn så sänk ambitionsnivån något. Det tar ett tag för kroppen att komma in i löpningen, och det kommer vara tufft i början så låt det vara det i lugn takt.

Lyssna på kroppens signaler. Smärta är ett tecken på att något är fel, då behöver kroppen oftast vila. Att vara öm, ha träningsvärk eller trött och sleten däremot, kör på! Sen vart gränsen går är inte alltid så lätt att dra. Och varför skall jag ut och springa om jag är trött? Det behöver man såklart inte, men vill man få in löpningen som en naturlig del i sitt liv så måste man ta sig förbi alla halvdåliga anledningar till varför jag skall skita i det. Strunta i dem och bara gör det så är man hemma igen snabbare än kvickt. Trötta ben men ett piggt huvud och gott humör.

Jag lockar/lurar mig själv med låga krav. Idag är jag är så trött så jag skall bara springa en liten sväng, bara få upp lite flås och sen ta en skön dusch. Sen vet jag att när jag väl fått upp flåset och lite adrenalin så blir det nästan alltid ett bättre pass än vad som var tänkt.

Variera rundan, miljön, underlag och tempo.
Jag tror att ett av de största misstagen som många löpare gör är att de alltid springer samma runda. Den är bekväm, vi kopplar av, och drömmer oss bort. Det är såklart jättebra att ha kommit dit i sin löpning, det är ju där man vill vara. Men dels så mår vi bra av att få lite nya upplevelser och miljöer, och dels så är det inte bara rundan som blir densamma utan antagligen även takten, lutningen, underlaget och steget. Ha kvar din runda men utöka den med några fler där du helst kan få in lite nya inslag kanske backträning, skog, sand, trappor… 

Intervaller är verkligen jättebra, och jag är verkligen jättedålig på att göra dem. Vill ni ha tips på intervall kommer det ett här. Tycker ni att det låter överambitiöst så kan man köra på lite enklare sätt. Jag ofta låta musiken styra. Öka en låt, lugnare nästa, stega när musiken stegar osv. Eller köra mellan lyktstolpar, varannan snabbare, varranan lugnare. Har man inga specifika mål så spelar det ju inte så stor roll vad man gör. Det viktiga är att man ibland bryter sin invanda takt och gör något annat.

Trivs man i sin takt så behåller man den, men vill man förbättra sin löpning, sin förbränning, styrka, uthålighet,  kondis och allt annat så bör man variera sig ibland. För er som känner att ni ju är tillräckligt nöjda med att ni tog er ut och pallrade er runt den där sträckan, även ni behöver detta och ni kommer märka skillnad. Ett bra tips för er är nästa punkt nedan.

Sällskap

Hitta någon att springa med eller häng på någon av alla gemensamma löparkvällar som finns. Här i Gbg finns massor att välja bland. Göteborgsvarvet annordnar välbesökta löpträningar i Skatås, Running Club som började som en Facebook grupp träffas i Slottskogen på tisdagar och springer. Dessa bägge är kostnadsfria, och sen har även de flesta gym någon form av löpträning. 

Många av oss är nog för fega för att följa med på sådana här jippon, men det är verkligen inte bara för de redan frälsta och duktiga. Här finns rum för alla, och vill man ta det extra lugnt, knyta skon väldigt ofta eller sluta tidigare så gör man det utan att någon bryr sig.

Musik

Variera musiken efter sinnesstämning. Ibland vill jag ha stenhårt, ibland lugnt, ibland mittemellan och ibland en pod . Låt musiken överraska, antingen med shuffle på era egna spellistor eller om ni springer med Spotify så hitta andras spellistor att följa.

Kläder

Unna er nya kläder då och då och satsa på riktigt bra funktionsmaterial. Jag hade tidigare någon föreställning om att man liksom skulle klä sig efter sin nivå. Alltså man ville inte se ut som att man bara hade alla grejer men inte var så bra på själva sporten, rädd för att se för kittat ut utan att kunna leva upp till det. Patrik skulle kunna ha på sig vad som helst, och det skulle fortfarande se sportigt och rätt ut eftersom han är bra (mina ord, inte hans). Det skulle det inte göra på mig, men tack och lov så är det fritt fram att klä sig som en löpare nu, vilken nivå man än ligger på. För satan vilken skillnad det gör, det är en fröjd att träna i riktiga kläder. Dels för funktionen och dels för motivationen.

Kort kan vi säga att man inte skall klä sig för varmt, och i ett material som andas. Det är när vi stänger in svetten, som vi blir blöta och fryser. Man skall svettas men vara torr. Vill man så går det att lägga hur mycket pengar som helst på sin outfit, vilket för mig känns rätt onödigt. Sportkedjorna har ofta sina egna billigare märken som jag tycker funkar precis lika bra. Ställ dock krav på era sportkläder, ni skall slita ut dem de skall inte gå sönder. Ett bra ställe att shoppa brukar vara vid tävlingstillfällen, ofta är även icke tävlande välkomna in att botanisera bland bra erbjudanden och lite outletförsäljning. Brukar pågå på de ställen där man hämtar ut sin nummerlapp.

 • Strumpor Pröva riktiga löparstrumpor och du kommer inte vilja springa i något annat framöver. De sitter bra, irriterar inte foten och transporterar bort alla svett . På så vis minskar risken för blåsor och skavsår och foten hålls torr och varm.
 • Undertröja
  Dess viktigaste funktion är att transportera ut svetten från huden till nästa lager, så att huden håller sig torr och varm. Även när det är riktigt kallt är det sällan nödvändigt med andra underkläder än en tunn, långärmad sportundertröja.Underbyxa
  Byxan har samma funktion som undertröjan; den ska hålla kroppen torr och varm. Om benen ska vara långa eller korta beror på temperatur och väderlek, men i snö och slask bör långa ben vara obligatoriska. Underbyxor med ett vindtätt lager i frontpartiet är speciellt lämpliga när det är kallt och blåsigt eftersom de bland annat kan förhindra urinvägsinfektion
 • Jacka
  En vindtät jacka är ett måste när det är kallt. Välj gärna en modell som är både vind- och vattentät. Materialet andas ändå så att svetten nästan obehindrat kan avdunsta från kroppen. Helt vattentäta modeller som överaskande ofta finns på köpavdelningen är dock inte alls lika bra. Är den helt vattentät så andas inte materialet. Ibland kan en jacka kännas så pölsig och ivägen, då tycker jag att väst är ett bra alternativ. Fria armar men fortfarande ett bra vindmotstånd.
 • Sportbehå
  Vare sig om man har pyttesmå eller bautastora bröst så beöver man en skön sportbehå. Den förebygger ömhet i brösten men också i skuldrorna och nacken. Även bröstvårtorna behöver skyddas för slitage. Det kan ni enkelt se på längre lopp som hel och halvmaror vilka killar som inte har tejpat bröstvårtorna, det blöder och svider fint efter några mil.

Skor
Valet av skor är oerhört viktigt för alla, men framförallt för oss kvinnor. Vi har exempelvis mer höftproblem, och framförallt om vi fött barn. Många löpare springer snett på fötterna, därför är det väldigt viktigt att du köper skor som passar just dina fötter. Så gå till en bra butik där de verkligen tittar på just dina fötter och gå inte bara efter om de känns bra.

Ett par skor skall inte springa mer än 100mil, vilket faktiskt inte är så mycket om man springer ett par gånger i veckan. Jag springer ca 2-3 mil per vecka, vilket ger mina skor en livslängd på ca 10 månader….så jag behöver köpa nya skor helt enkelt. Tycker man inte att de är så slitna så spara dem som promenadskor, eller skänk dem. Det finns faktiskt organisationer som tar hand om just dina gamla springskor.

Och handen på hjärtat – Hur går löpningen för dig, du som får det att låta så himla enkelt och sköj?

Jo, just nu är det en sjuhelsikkes uppförsbacke som bara inte vill ge sig. Om det är ålder, att man fått två barn, att våra barn inte sover, kalla vädret eller alla andra möjliga saker vet jag inte. Jag tycker att träningsflowet kommer och går, och det får det väl göra då. Sänk kraven, strunta i hastighet och jogga en runda, så ökar vi sen när vi kommit över den där jädra kullen.

Hur går er träning? Har ni några tips att dela med er av? Hur hittar ni pepp?

Similar Posts

14 Comments

 1. Först, tack för en superbra blogg! Gillar träningspeppen! Kan behövas med två småttingar här hemma! Appropå bra sockor, prova Dry Max sockor som några trailrunning killar i Mölndal säljer, underbara att springa i och garanterat skavfri!! Kram E

 2. Åh gud vad härligt löpsugen jag blev nu. Jag har haft ett uppehåll på alldeles för långt tid men nu jädrar ska det här löpas. I kväll är det jag som tar en kortkort tur för att börja lätt!

  Tack för mycket bra inspiration och trevlig helg!

 3. Älskar tricket att lura sig själv, det brukar jag också göra!

  Jag har precis kommit igång med träningen igen, det känns så skönt! (inte jätteskönt idag dock, då den planerade löpturen kommer att få ske i regnrusk…)

  Jag lyssnar alltid på podcasts när jg är ute och springer, då har jag något att fokusera på vilket kan behövas när det känns tungt.

  Roligt med ett träningsinlägg!

  1. Jag har oxå börjat gilla att springa till poddar, som sagt välkomnas lur på alla sätt möjliga:) Ha det gott Emma!

 4. Jag var på en föreläsning med en långdistanslöpare. Han sprang typ från Oslo-Göteborg. Han sa något om som jag tog ed mig. Låter kanske lite banalt. Men ungefär så här; spring så långsamt att du vill springa imorgon igen. Alltså få upp ett sug, nästan hindra sig själv att springa för fort. Om det nu går;). Det funkar för mig. Tänker alltid efteråt i morgon så…ska jag springa ännu längre.

 5. Att lura sig själv funkar även för mig. Jag säger till mig att det är helt okej med en liten kort och jättelångsam runda. Jag får faktiskt gå om jag vill säger jag. Och sen när jag väl är ute så brukar jag inte alls vilja gå. Tur att jag är så lättlurad.

  Det blir ju också mycket roligare att springa i kjol. Kanske fånigt men mest roligt. Kan jag inte vara snabbast kan jag i alla fall vara snyggast :). På loverunnings hemsida finns många fina kjolar.

  1. Smart!
   Har aldrig testat att springa i kjol, varför har man inte gjort det? Bra tips Gunilla!

 6. Tack för pepp:) ska ta tag i löpning så snart det blir vår. Här tränat mycket styrketräning hemma de senaste 7-8mån (lillen är nästan ett år) och det har gett så bra resultat. Så skönt att vara i ett bra flow och känna sig stark! Men vill gärnafå in löpning lite då och då, och behålla styrkan som främsta motionsform. Jag hittar pepp i olika bloggar eller när jag läser om nån ny övning jag måste testa. Långsiktig pepp är att jag vill orka så mycket som möjligt så länge som möjligt. Träning och bra, spännande mat;det finns ju inget bättre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.