Amning, ersättning & pompösa morsor.

Amning är en het potatis, har varit och är det fortfarande. Jag tror även att den kommer att bli ännu hetare, för att jag tror att andelen mammor som vill avstå amning eller göra det en kortare tid kommer att öka. Jag får väldigt ofta frågor kring att jag inte ammat, både vänliga och ovänliga för det här både intresserar och upprör.

Jag har inte direkt skrivit om det innan, vill inte propagera för varken det ena eller det andra. Det här är så upp till var och en men är nu lite trött på hur okej det verkar vara för präktiga…..morsor att anmärka på detta. Fick även nyligen en fråga från Linnea som jag vill svara på, och sen är kortfattat och sakligt tydligen en skrivteknik jag inte behärskar

Frågan lät så här.

Hej! Är en trogen läsare som dock aldrig har lämnat någon kommentar… förrän nu! Tar tacksamt emot alla tips som har med små bebisar att göra. Har en liten dotter på två månader som jag för tillfället ammar men som jag snart ska börja introducera ersättning. Måste sluta amma pga ett medicinskt ingrepp och sörjer det. Uppskattar att läsa om bebisar som inte ammar just nu för att inte känna mig som en dålig mamma och skulle gärna höra lite mer om varför du inte ammar. Amningen är så oerhört känsloladdad och jag tror inte jag är ensam om att känna så! Tack för en fin blogg!

Hej Linnea!

Nej,nej,nej! Dålig mamma får inte ens nämnas i den meningen. Inte på något sätt är du en dålig mamma för att du inte ammar, det har inte med saken att göra. Den här frågan är så stor för så många. Störst verkar den vara för amningsförespråkare som blir så arga av att se nappflaskor till spädbarn. Jag har vid ganska många tillfällen fått både försvara och förklara mig. Våra barn är friska,tjocka och glada, det borde vara det viktigaste.

Jag har inte ammat, varken Elsie eller Bibbi eftersom jag har en sjukdom, och läkarna har avrått mig. Jag har inte skrivit något om den innan, fast flera har undrat lite. Jag har en diagnos på SLE, förenklat kan man säga att det är en reumatisk, autoimun (när immunförsvaret angriper den egna kroppen) sjukdom.

Ännu mer förenklat kan man säga, den är med i nästan varje avsnitt av House, heter Lupus på engelska, så alltså en konstig sjukdom. Jag äter medicin, kontrolleras då och då och sjukdomen är tack och lov inte så aktiv hos mig, jag har en snäll variant helt enkelt. Den går i skov, och på mig märks det mest i form av trötthet, ledvärk och ibland utslag. Sjukdomen tål inte östrogen, varpå en graviditet är risk för försämring, och även att amma.

Det kanske låter som att jag tar det här med en klackspark, eller inte förstår allvaret. Jag har snarare valt att inte bli ett med den här sjukdomen, det är en diagnos, det är inte jag. Jag är lyckligt lottad att ha en snäll variant, det kan ändras eller förbli så, men så länge jag kan så tänker jag fortsätta att skita i den.

Gällande amningen så tycker jag att anledningen till att man gör det eller inte gör det är orelevant, det är ditt och/eller erat val och det skall alla andra pompösa mammor skita i, jo det är  mammor som har blivit upprörda. Nu får jag det att låta som att du skall kliva ut i ett minfält Linnea, så är det så klart inte. Det är först nu som det har börjat reta mig, att det har gått upp för mig vad mycket pikar jag egentligen har fått.

Jag tror att bröstmjölk som ”produkt” är det bästa för våra barn, men jag tror inte att ersättningen är långt efter. Det är konstigt att just den här biten plötsligt skall jämföras med gamla goda tiden, vi välkomnar de flesta andra hjälpmedel som introduceras i våra liv. Smärtlindring satt fint vid förlossningen, barnens vaccinering tar jag tacksamt emot och förskolan är ett bra ställe. Vill man tro att allt annat än bröstmjölk är förkastligt så borde man under sin amningsperiod gå på en diet av enbart naturlig föda, helt befriad från artificiella ämnen.

Eftersom jag aldrig ammat så har jag ju bara upplevt ena sidan av diksussionen,(och alltså har de som bara ammat det med). Jag blev också besviken när jag fick reda på att jag inte skulle amma, men efter den besvikelsen så har det nästan bara varit fördelar.

 • Jämstäldhet – Patrik har varit involverad från första stund och vi har kunnat dela på allt jobb. Sen har vi inte gjort det för jag är föräldraledig och han jobbar.
 • Både Elsie och Bibbi var ganska små, Elsie vägde bara 2100 när hon kom och Bibbi 2600, så det har varit skönt att veta hur mycket mat de har fått i sig.
 • Man behöver inte utreda vad mamman har ätit om det skulle vara vara magont eller liknande.
 • Du som mamma är friare på många sätt.

Mindre bra saker

 • Det är dyrare, ca 70:- förpackningen som går 1-2 i veckan. Den mjölkfria ersättningen vi prövade nyss kostade 240/burk och gick två i veckan.
 • Det är mekkigt att gå upp och mikra på natten, eller att hitta mikro när du är ute på vift. Trots att du gör det hela tiden lyckas det ändå bli för kallt, eller för varmt.
 • Du diskar/kokar nappflaskor dagarna i ända.
 • Det är jobbigt att inse när du skall gå och lägga dig att den var slut, det fanns visst inte en burk till som du trodde.

Sedan några saker som jag trodde att jag skulle gå miste om.

 • Att jag och barnen på något sätt inte skulle ha ett lika starkt band – Joho!
 • Att vi skulle missa alla dessa speciella amningsstunderna tillsammans – Nehe!

Sen menar jag inte att vi ska anamma några Hollywoodfasoner  utan enbart att det är upp till var och en att välja, och att man skall ta hänsyn till både sig själv och sitt barn. Linnea, hoppas att det hjälpte dig något, att det fanns något av värde och att det inte bara blev skitsnack om pompösa morsor. Lycka till med allt!

Similar Posts

11 Comments

 1. Hej igen! Och tack för ett jättebra inlägg -det var precis det jag behövde läsa. Just nu, när jag är fysiskt dålig längtar jag bara tills jag mår bättre igen och kan vara en bättre mamma till min lilla tjej. För jag inser att jag faktiskt är det om jag mår bra och orkar bära henne och vara glad än om jag mår dåligt men ammar. Ska försöka att njuta så mycket jag kan av amningen nu de veckor som är kvar. Och även tillåta mig att sörja den när jag måste sluta. Men framför allt se fram emot en sommar då jag förhoppningsvis mår bättre. Tack igen för att du delar med dig!

 2. Men så skönt inlägg! Vilken god & sund inställning.

  Jag är själv gravid med min första som är beräknad i slutet av juni. Har sjukdomen Morbus Crohn (också en autoimun) och vet inte hur det blir med ammningen. Folk tar liksom för givet att ”jaha då ska du se sen när du ammar dygnet runt och bla bla bla” ”nej nej du kan inte jobba 10% ammningen TAR SÅ MKT TID”. I början blev jag rätt ledsen, men nu inser jag att… tja, livet helt enkelt. Kanske håller sig sjukdomen utan mediciner troligen inte, och då blir det ersättning. Inget fel alls i det!

  Jag blir så glad över människor som inte skuldbelägger hela hela tiden! Som Ninni skriver, mår mamman & pappan bra så mår bäbis bra. Gott nog.

 3. Vilket bra inlägg!! Mina barn har inte kunnat amma så jag har pumpat och gett dem i flaska. Jag har fått ta mycket skit från mammor som VET om att jag skadar mina barn men jag tycker att flaskmatning är kanon! Och vill man att barnen ska få i sig bröstmjölk under en längre tid kan man pumpa och frysa in och sedan ge en portion om dagen och ersättning i övrigt.

  Jag har två barn som är fullt friska och välmående och de är flaskmatade. Jag har försökt se alla fördelar med att flaskmata, precis som du skrev så kan man vara mer jämställda och man kan ha ett ”friare” liv. Min man har uppskattat att få vara så delaktig och det är underbart att barnen inte blir mammiga/pappiga på samma vis. En annan fördel är att flaskmatade barn ofta sover längre på nätterna, våra barn har sovit hela natten sen de var 3 månader vilket har gjort oss till oförskämt pigga föräldrar som har massor med ork och lust. Och det är en trygghet att veta hur mycket mat de får i sig.

  Det har gjorts flera studier som visar på att amningen de första fyra dagarna när man har råmjölk påverkar barns hälsa i det långa loppet men efter den fjärde dagen så är det ingen skillnad på ammade barn och de som fått ersättning, ur hälsosynpunkt.

  Så mitt bästa tips är att försöka se fördelarna av att flaskmata. Mår mamman bra så mår ofta barnet bra. Och skit i alla som ”vet”, om de inte klagar på detta så är det nått annat du gör fel, de bara gillar att klaga och höja sig själva till skyarna.

 4. Jag tycker ditt svar till Linnea är grymt bra! Jag fick oxå massa konstiga blickar när jag talade om att min lilla ”bara” ammades i 3 mån, hon mår hur bra som helst, precis lika bra som sin storasyster som jag kämpade med att amma i 9 mån, eftersom hon vägrade flaskan. Jag hade gärna ammat min lilla längre men det funkade inte och som sagt, det är verkligen upp till var och en. Varför kan vi mammor inte bara stötta istället för att titta snett. Tänk va mycket mer vi hade vågat prata med varandra om, ibland på öppna förskolan känns det som man är en rymdvarelse för att man erkänner att det är vråltufft att vara tvåbarnsmamma, vissa bara pratar om hur fantastiskt allt är, fast man ser att de kämpar med sina leenden. Nä jag hade gillat om fler var ärliga. Din blogg Kristin är både ärlig och härlig!:) Ps: Roger hälsar till er! Ds

  1. Hej Alexandra!

   Tack för att du delar med dig, och jag håller med dig helt och hållet!
   Skönt att höra att det inte bara är jag som överreagerar, även om det så klart kanske hade varit bättre. Det är en tuff period och vi borde verkligen stötta varandra mer. Tack!
   Hoppas ni mår bra och hej Roger!

 5. Kan tipsa om en bok ”Att flaskmata” finns att beställa på nätet, bara att googla så hittar man sidan!

 6. Nu när du skriver om det undrar jag hur det kommer sig att ni väljer den fördelning av föräldraledigheten som ni gör?

  1. Hej Jenny!
   Jag är inte säker på vad du undrar, men jag antar varför jag är föräldraledig? Jag njuter av friheten att vi kan välja att lägga upp det hur vi vill, och just nu passar det här oss bäst av många anledningar.
   Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.