11 Comments

 1. Hej igen! Och tack för ett jättebra inlägg -det var precis det jag behövde läsa. Just nu, när jag är fysiskt dålig längtar jag bara tills jag mår bättre igen och kan vara en bättre mamma till min lilla tjej. För jag inser att jag faktiskt är det om jag mår bra och orkar bära henne och vara glad än om jag mår dåligt men ammar. Ska försöka att njuta så mycket jag kan av amningen nu de veckor som är kvar. Och även tillåta mig att sörja den när jag måste sluta. Men framför allt se fram emot en sommar då jag förhoppningsvis mår bättre. Tack igen för att du delar med dig!

 2. Men så skönt inlägg! Vilken god & sund inställning.

  Jag är själv gravid med min första som är beräknad i slutet av juni. Har sjukdomen Morbus Crohn (också en autoimun) och vet inte hur det blir med ammningen. Folk tar liksom för givet att ”jaha då ska du se sen när du ammar dygnet runt och bla bla bla” ”nej nej du kan inte jobba 10% ammningen TAR SÅ MKT TID”. I början blev jag rätt ledsen, men nu inser jag att… tja, livet helt enkelt. Kanske håller sig sjukdomen utan mediciner troligen inte, och då blir det ersättning. Inget fel alls i det!

  Jag blir så glad över människor som inte skuldbelägger hela hela tiden! Som Ninni skriver, mår mamman & pappan bra så mår bäbis bra. Gott nog.

  1. elsiesparon skriver:

   Tack Viveca och lycka till med allt!

 3. Vilket bra inlägg!! Mina barn har inte kunnat amma så jag har pumpat och gett dem i flaska. Jag har fått ta mycket skit från mammor som VET om att jag skadar mina barn men jag tycker att flaskmatning är kanon! Och vill man att barnen ska få i sig bröstmjölk under en längre tid kan man pumpa och frysa in och sedan ge en portion om dagen och ersättning i övrigt.

  Jag har två barn som är fullt friska och välmående och de är flaskmatade. Jag har försökt se alla fördelar med att flaskmata, precis som du skrev så kan man vara mer jämställda och man kan ha ett ”friare” liv. Min man har uppskattat att få vara så delaktig och det är underbart att barnen inte blir mammiga/pappiga på samma vis. En annan fördel är att flaskmatade barn ofta sover längre på nätterna, våra barn har sovit hela natten sen de var 3 månader vilket har gjort oss till oförskämt pigga föräldrar som har massor med ork och lust. Och det är en trygghet att veta hur mycket mat de får i sig.

  Det har gjorts flera studier som visar på att amningen de första fyra dagarna när man har råmjölk påverkar barns hälsa i det långa loppet men efter den fjärde dagen så är det ingen skillnad på ammade barn och de som fått ersättning, ur hälsosynpunkt.

  Så mitt bästa tips är att försöka se fördelarna av att flaskmata. Mår mamman bra så mår ofta barnet bra. Och skit i alla som ”vet”, om de inte klagar på detta så är det nått annat du gör fel, de bara gillar att klaga och höja sig själva till skyarna.

  1. elsiesparon skriver:

   Hej Ninni!

   Tack för bra tankar och tips! Japp, nu skiter vi i de som klagar!
   Trevlig helg!

   Kristin

 4. Jag tycker ditt svar till Linnea är grymt bra! Jag fick oxå massa konstiga blickar när jag talade om att min lilla ”bara” ammades i 3 mån, hon mår hur bra som helst, precis lika bra som sin storasyster som jag kämpade med att amma i 9 mån, eftersom hon vägrade flaskan. Jag hade gärna ammat min lilla längre men det funkade inte och som sagt, det är verkligen upp till var och en. Varför kan vi mammor inte bara stötta istället för att titta snett. Tänk va mycket mer vi hade vågat prata med varandra om, ibland på öppna förskolan känns det som man är en rymdvarelse för att man erkänner att det är vråltufft att vara tvåbarnsmamma, vissa bara pratar om hur fantastiskt allt är, fast man ser att de kämpar med sina leenden. Nä jag hade gillat om fler var ärliga. Din blogg Kristin är både ärlig och härlig!:) Ps: Roger hälsar till er! Ds

  1. elsiesparon skriver:

   Hej Alexandra!

   Tack för att du delar med dig, och jag håller med dig helt och hållet!
   Skönt att höra att det inte bara är jag som överreagerar, även om det så klart kanske hade varit bättre. Det är en tuff period och vi borde verkligen stötta varandra mer. Tack!
   Hoppas ni mår bra och hej Roger!

 5. Kan tipsa om en bok ”Att flaskmata” finns att beställa på nätet, bara att googla så hittar man sidan!

  1. elsiesparon skriver:

   Hej Angelica! Bra tips, tackar!
   Trevlig helg!!

 6. Nu när du skriver om det undrar jag hur det kommer sig att ni väljer den fördelning av föräldraledigheten som ni gör?

  1. elsiesparon skriver:

   Hej Jenny!
   Jag är inte säker på vad du undrar, men jag antar varför jag är föräldraledig? Jag njuter av friheten att vi kan välja att lägga upp det hur vi vill, och just nu passar det här oss bäst av många anledningar.
   Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.