|

Amning vs ersättning

DSCN3581-690x517

God kväll!

Jag fick en fråga från Maja gällande amning och ersättning.

Ett ämne jag gärna pratar om, även om det känns ganska avlägset nu. Förr fick jag mycket frågor kring detta eftersom vi har gett bägge våra våra barn ersättning. Maja har pga sin hälsa blivit avrådd från att amma och sörjer det ganska mycket. Så hon undrar hur jag upplevde det.

Så för att inte romantisera eller minnas galet så fick jag kolla bakåt i arkivet och plocka fram några råd som fortfarande kändes bra. Så himla längesedan är det visserligen inte, men liksom med allt annat man är så otroligt uppsluten av så känns det avlägset när man passerat det.

Då kändes det som att amning var en himla het potatis. Det kanske det fortfarande är, eller kanske mest var jag som var extra uppmärksam där och då.  Jag tror i alla fall att diskussionen är här för att stanna då andelen mammor som vill avstå eller korta ner amningstiden kommer att öka.

Jag propagerar verkligen inte för det ena eller det andra. Det är så upp till var och en hur man vill göra. Jag blev starkt avrådd från det av min läkare. Jag har en sjukdom (SLE) som inte är aktiv hos mig, och som antagligen aldrig kommer bli det tack och lov. Dock hade amning kunnat kicka igång den.

Jag var, liksom alla gravida, inställd på att amma och kände väl någon form av tomhet över att inte få göra det. Dock en tanke som jag faktiskt förlikade mig med ganska snabbt. Jag hade en fantastiskt bra barnmorska som gjorde det hela så enkelt för mig. Som la fram det på ett sätt där hon undrade att om det fanns en lösning där både jag och barnet var frisk och mådde bra. Är inte det en ganska bra lösning då?

Vi pratade massor om det här, och hon var så klok och fylld av erfarenhet. Som kunde ta alla mina nojjor och sätta i ett större sammanhang. Hur alla råd, tips och bestämmelser har varierat under hela hennes yrkesliv. Och att det blev allt folk av både dig och mig med. Eller hur!

Tror att det var tur att hon planterade så mycket lugn och ro hos mig kring det här. För hej vad jag har fått stå till svars. Vi har inte tagit skada av ersättningen, men tydligen många andra. Att det finns så många präktiga morsor, jo det har varit uteslutande morsor, som bara måste visa sitt missnöje.  Som gör att många som inte ammar går runt och känner sig otillräckliga och som dåliga mödrar.

0232-690x459

Jag tycker att anledningen till om man ammar eller inte är ganska orelevant, det är ditt och/eller erat val och det skall alla andra pompösa mammor skita i. Nu får jag det att låta som att du skall kliva ut i ett minfält Maja, så klart inte. Det var först i efterhand som det gick upp för mig vad mycket pikar jag egentligen har fått.

Jag tror att bröstmjölk som ”produkt” är det bästa för våra barn, men jag tror inte att ersättningen är långt efter. Det är konstigt att just den här biten plötsligt skall jämföras med gamla goda tiden, vi välkomnar de flesta andra hjälpmedel som introduceras i våra liv. Smärtlindring satt fint vid förlossningen, barnens vaccinering tar jag tacksamt emot och förskolan är ett bra ställe. Vill man tro att allt annat än bröstmjölk är förkastligt så borde man under sin amningsperiod gå på en diet av enbart naturlig föda, helt befriad från artificiella ämnen.

Eftersom jag aldrig ammat så har jag ju bara upplevt ena sidan av diskussionen, och alltså har de som bara ammat enbart upplevt den andra sidan. Jag blev som sagt också besviken när jag fick reda på att jag inte skulle amma, men efter den besvikelsen så har det nästan bara varit fördelar.

Maj

Bra saker

 • Jämställdhet – Patrik har varit involverad från första stund och vi har kunnat dela på allt jobb. Sen har vi inte gjort det för jag är föräldraledig och han jobbar.
 • Både Elsie och Bibbi var små, Elsie vägde bara 2000 när hon kom och Bibbi 2600, så det har varit skönt att veta hur mycket mat de har fått i sig.
 • Man behöver inte utreda vad mamman har ätit om det skulle vara vara magont eller liknande.
 • Du som mamma är friare på många sätt.

Mindre bra saker

 • Det är dyrare, ca 70:- förpackningen som går 1-2 i veckan (det var år 2011). Den mjölkfria ersättningen vi prövade en period kostade 240/burk och gick två i veckan.
 • Det är mekkigt att gå upp och värma på natten, eller att kunna värma när du är ute på vift. Trots att du gör det hela tiden lyckas det ändå bli för kallt, eller för varmt.
 • Du diskar/kokar nappflaskor dagarna i ända.
 • Det är jobbigt att inse när du skall gå och lägga dig att den var slut, det fanns visst inte en burk till som du trodde.

Sedan några saker som jag trodde att jag skulle gå miste om.

 • Att jag och barnen på något sätt inte skulle ha ett lika starkt band – Joho!
 • Att vi skulle missa alla dessa speciella amningsstunderna tillsammans – Nehe!

Sen menar jag inte att vi ska sluta amma utan enbart att det är upp till var och en att välja, och att man skall ta hänsyn till både sig själv och sitt barn. Maja, hoppas att det hjälpte dig något, att det fanns något av värde och att det inte bara blev skitsnack om pompösa morsor. Lycka till med allt!

Similar Posts

7 Comments

 1. Jag vill dela med mig av min systers knep för att få bra temperatur på ersättningen. En termos med varmt kokat vatten och en termos med kallt kokat vatten. Så tar man ungefär hälften av vardera och blandar med pulvret i nappflaskan. Då blir värmen bra och ingen micro behövs! Har man vagn är det ju inte så tungt att bära med sig ut på stan heller.

 2. Först vill jag bara tacka för den bästa matbloggen jag vet!
  Jag har också SLE och i mitt fall var det så att jag fick amma men däremot inte föda vaginalt utan det blev planerat kejsarsnitt.
  Även där kan man ju konstatera att det finns dem som tycker synd om mig för att jag inte fått föda”på riktigt”.
  Jag tycker inte synd om mig, jag fick ju försjutton ett fantastiskt barn!

 3. Så bra skrivet! Önskar att jag läst det här när jag fick mitt första barn. Känner igen mig så mycket, även i det du skrivit om sömn och om att inte alltid vara den förälder man drömmer om att vara. Älskar din blogg, den är också räddningen när fantasin tryter (vilket den ofta gör på matfronten här hemma). Tusen tack för det!

 4. Bra- alltid en relevant diskussion! Själv ammade jag båda och tyckte mycket om det – till sist. I början var det en jävla plåga rent ut sagt och det var nära att jag gav upp, speciellt då jag fick svamp runt bröstvårtorna! Inte skönt. Men jag är glad att jag stod ut för sen var det himla smidigt och jag tror ju att det är bäst om det går. Men jag dömer ingen som väljer annorlunda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.