Ankarsrum assistent vs Kitchen Aid

Jag har senaste halvåret varit sjuk rekord mycket, inte det roligaste rekordet att slå. Men med risk för att låta så där störigt positiv så har jag även fått uppleva den där lyckan när man börjar känna sig piggare rekord många gånger. När det känns som att man plötsligt har kraften att flytta berg, fast går in i väggen efter att man borstat tänderna. Men det är en skön känsla! Där är jag nu, gött!

Fick en fråga från Lina som jag tänkte att säkert många har kloka tankar om, Kitchen Aid vs Ankarsrum assistent eller alla andra assistenter/degblandare också för den delen.

Lina skrev – Tänkte passa på att ställa en fråga angående köksmaskin. Går nu i valet och kvalet mellan ankarsrum assistent eller en Kitchen Aid. Har ni erfarenheter/tips att dela?

Så här gick det till hos oss. För sisådär snart 12 år sedan när jag och Patrik var ett nyblivet par så brukade vi gå in på Järnia och klappa på alla vackra Kitchen Aids, fantisera om dem. Några år senare fick jag en Bosh assistent av min mamma i julklapp, och jag blev jätteglad. Hon har haft en i alla år som har bakat mängder med bröd, producerat många meter korv (den som syns på grynkorvsbilderna från härom dagen) och den har fungerat oklanderligt. Så en sådan där gåva som skall hålla hela livet helt enkelt.

Sen tyckte jag inte att det knådade degen riktigt bra, ok men inte lika bra som den min mamma hade och jag kom på mig själv med att oftare knåda för hand.  Och drömmen om Kitchen Aiden fanns ju kvar, fast fortfarande alldeles för dyr och ouppnålig.

Sen sommaren 2009, när vi hade fått Elsie fick jag en mammapresent av Patrik. En skinande svart modell som han hade sparat pengar till länge, en sådan lycka. Så Elsie borde ju egentligen redan ha upplevt den här lillasysteravundsjukan en gång tidigare, fast turligt nog förstod hon inte det då. Min storasyster fick min Bosh, och den funkar fortfarande fint.

Och mer värt att veta kanske är, ja visst är den skitsnygg, men den är även skitbra! Den har varit hypad ganska länge, och det är fjantigt men bara i kök där den står som en prydnad. Vi använder våran varje dag, så att plocka fram och plocka bort hade varit för krångligt, och ska den stå framme så är det så klart roligare om den är snygg. Jag blir fortfarande glad varje gång jag ser den.

Skulle jag ändrat på något så hade det kanske varit en modell större, fast helst skulle jag vilja ha 30 liters kapaciteten som man har på jobbet. Så att man kan baka ordentliga brödbak.

 

Så jag är helt enkelt otroligt partisk i frågan, men jag tror att i stort sett alla andra produkter i samma kategori har kommit ikapp nu, i funktion har de nog varit likvärdiga länge, men de har framförallt knappat in på designdelen.

 Bra att kolla innan man slår till är naturligtvis vad den har för möjligheter, kan man exempelvis göra korv? Är det krångligt att köpa till delar? Vilken volym behöver man, hur stora satser bakas? Står den stadigt när man kör på full effekt eller finns det risk att den rör på sig? Om man alltid vill ha den framme finns det eluttag?

Så alla ni andra med erfarenhet, vad säger ni?

Mammapresenten denna gång blev…hantlar….hm. Du kanske ska baka mindre och träna lite mer älskling? Nää, det var faktiskt det jag ville ha.

 

 

Similar Posts

6 Comments

  1. vi har bägge, hade var sin när vi flyttade ihop.och tycker att de är ungefär lika bra. Min sambo köpte sin Kitchen Aid för 4995, och har sett det priset på många ställen. Så visst ligger de på ca samma pris, på vissa ställen i alla fall. Kul med pryltips, mer sådant!

  2. Gud vad glad jag blev när jag såg det långa , fina inlägget. Tusen tack! Verkar nästan vara hugget som stugget, så får nog tänka lite till här alltså.. :)

  3. Bra råd och synpunkter! Blir nästan själv sugen på att pröva Ankarsrum. Men de ligger väl på ungefär samma pris? I alla fall hos Bagaren och Kocken, där vi köpte vår.
    Kristin

  4. Jag och min mamma pratade faktiskt om detta för cirka en månad sen eftersom hon haft båda modellerna och bakar mycket. Hon föredrar Ankarsrum eftersom den klarar av även tyngre och större degar, något som enligt henne var ett stort plus. Utseendemässigt är de ju båda jättefina!

  5. Och vi är åh, så nöjda med vår ankarsrum! Den är både bra, lättanvänd och snygg. Jag gillar att bunken är rymlig då jag gärna bakar stora degar. Jag upplever också en stor fördel i att det inte är en massa saker ”ovanför” bunken så att säga. Kitchen aid fäller man ju ner över bunken vilket gör att man har sämre åtkomst om man vill skrapa ner lite mjöl från kanterna t ex och dessutom ser man sämre men det är säkert en vanesak. Sen kan jag tycka att Kitchen aid har ett högt pris mycket pga designen och det är inte jag så sugen på att betala för när ankarsrum är (minst) lika bra och dessutom jättesnygg den med.

    Som kuriosa kan jag berätta att min svärmor och min svärfars partner båda har ankarsrum som är 15 respektive 25 år gamla och fortfarande fungerar klanderfritt. Den ena har fått ny drivrem men i övrigt är de i bra skick. Jag väljer gärna produkter som är tillverkade för att hålla länge och tycker att det är ett gott betyg. Där kan jag ju dock inte jämföra med Kitchen aid. Det enda jag vet är att en kompis har den exklusivare glasbehållaren och den gick den en skärva ur efter bara något år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.