En söt italienare till min kräsne vän

 

Jag har en liten förälskelse i…..hårt vispad grädde – nehe….creme fraiche – nehe, mascarpone – joho! Så gott och ännu en anledning till att åka till Italien. En av mina bästa vänner, som även är lite kräsen när det kommer till smaker, eller har snarare fixidéer, joho Cecilia Blankens, så är det! Fast på ett väluppfostrat, artigt sätt, inga divafasoner.

Hon bad i alla fall om tips på en dessert till lördagens middag i kategorin lätt att fixa och fräscht, men jag kan inte minnas om du gillar mascarpone? Antagligen antingen eller, älskar eller hatar den. Så vilket är det du min passionerade vän?

 Mascarponefräs med björnbär till Cissan  (+ fem vänner, alltså 6port.)

 • 50 g smör eller margarin
 • 2.5 dl havregryn
 • 1 dl socker
 • 2 ägg
 • 1 dl florsocker
 • 1  burk mascarpone (à 250 g)
 • 1 l bär eller frukt, om man använder frysta så låt dem rinna av. Här användes björnbär men funkar nog med det mesta.
 1. Smält matfettet i en stekpanna. Tillsätt havregryn och socker. Fräs under omrörning tills grynen fått fin färg och är frasiga. Låt kallna.
 2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna pösigt med florsockret. Tillsätt mascarponen.
 3. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner i äggsmeten.
 4. Varva havrefras, mascarponesmet och hallon i portionsformar, glas, coctailglas eller en stor skål.
 5. Låt stå kallt till servering, servera med mer frukt.

Eller kanske en liten plockdessert som blir som en ostbricka fast sötare..och amaretto till vilket är den likör jag gillar mest.

Honungsmascarpone med plock, till 4 port

 • 1 ask  mascarponeost (à 250 g)
 • 2 msk flytande honung
 • 12 savoiardikex. Ni vet dem som man gör tiramisu med.
 • en massa färska goda frukter
 • Amaretto (mandellikör)
 1. Rör ihop mascarponeosten och honung. Lägg upp i en skål. Ringla ev lite extra honung över.
 2. Servera färsk frukt och savoiardikex på ett fat. Häll upp amaretto i ett likörglas.
 3. Doppa kex och frukt i amaretto och mascarpone

Savoiardikex

Sen kan man så klart fylla på plockbuffén med precis vad man vill för något gott och även servera kaffe & avec, eller dessertvin kanske?

Bägge recepten har jag från början hittat någonstans, skrivit av och sedan nog ändrat lite. Hittar tyvärr inte korten, då det var ett tag sedan jag gjorde det, men ack så gott det var! Bilderna ovan kom från en annan dessert som var en fruktsallad med mascarpone och nötter.

Fast nu slog det mig, att sprit i dessert är väl ett nehe för dig? Eller?

 

Similar Posts

4 Comments

 1. Åh, jag saknar mina RSS från dig, (gamla bloggen) och nu kan jag inte hitta ett RSS flöde någonstans?!?! Hjälp mig!
  Har ju följt dig sen du starta och tycker det är så mysigt att ha med dig bland mina favvo bloggar på datorn. Tackar igen för smaskigt recept och du, njut av knoddarna, sovandes eller inte. Nu vet jag ju att du gör det, ;) Jag tog till städhjälp, fönsterputsning och mormors underbara hjälp när det krisa riktigt j**ligt!! (mannen reser i jobb extremt mycket). Nu när barnen är större 4 å 6 och vi har en vaken-natt, så undrar jag hur jag kunde klarar av det natt efter natt efter natt!?! INGEN av dom har sovit gott på natten ;(

  Hör av dig om du vet något ang RSS.

  //jenniepennie

  1. Hej Jenniepenni!
   Tack du! Och det ligger RSS – länk (om det nu heter så?) längst ner i högerspalten som skall fungera. Ha det fint och sov gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.