|

Böcker & Inspiration

Jag har en mängd kokböcker, en samling på vinden, en samling på jobbet och en samling av favoriterna i köket. Bläddrar, tittar och inspireras men lagar nästan aldrig ur dem. Jag kan inte hålla mig till ett recept, det går bara inte.  

Om det är för att jag inte orkar följa receptet, eller ett begär att komma på något nytt det vet jag inte, men jag tror inte att jag är ensam om detta. Och det är så jag tycker matlagning skall vara, utan regler och pekpinnar. Naturligtvis är det även mycket som skiter sig och mycket som tenderar att smaka likadant eftersom man kryddar av gammal vana, så ibland skadar det nog inte att följa lite mer recept. Tror att det är därför jag är så fascinerad av surdeg, för att jag har respekt för den och inte (i alla fall ännu) vågar höfta loss.

Bokrean har hållt på ett tag, och fortsätter tills lagren sinar. Där finns alltid mycket inspirerande bakböcker att få tag på till en billig peng.

Här nedan kommer några av mina favoriter, även om just dessa kanske inte är med på rean, utan enklast hittas på antikvariat eller loppis.

Precis lika trevlig som den ser ut,  ”Recept på gott dopp Råd om duk och kopp. Recepten är resultaten av Folket i Bilds populära jättetävling KAFFEKALSET, Stockholm 1952

Sen har självfallet recepten provbakats av skickliga hemkonsulenter. Det är mer än man kan säga om majoriteten av de recept man hittar på nätet. Det finaste med den här boken är att nästan alla recept är döpta efter den husliga person som har skickat in bidraget, vilket gör det lite svårt att söka efter någon kaka i registret.  På E  återfinns exempelvis – Ellys goda kaffekaka och Esters rulltårta.

Även denna från 1930, mycket charmig.

Detta är min mormor Gerdas gamla, välanvända bok från 1967. Den är fylld med små viktiga notiser om vilka recept som var bra, vilka som blev torra och framförallt vilka kakor man redan bjudit, eller blivit bjuden på, så att man undviker en pinsam upprepning. Boken hjälper oss även att kombinera vilka sju sorter som passar bäst ihop på en bjudning. 

Spring och köp, för den här finns säkerligen i nyupplaga på rean, brukar vara med varje år.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.