3 Comments

 1. Det här har jag faktiskt tänkt på ett tag. Speciellt nu som gravid men jag har med mig ett medvetet tänk från min uppväxt. Farmor och farfar i skogen och mormor på landet och visst använde de en och annan kemikalie som inte borde tillåtits. 70-talet var kanske inte helt natursnällt heller, men inte alls som nu när vi har kemikalier till nästan allting och så är våra högar med prylar inte gjorda av naturmaterial längre.
  Jag försöker använda alternativ till rengöringsprodukter. Ättika kan man komma en bit med. Har jag kanske redan tipsat en gång tidigare om att ta en skvätt ättika i tvättmaskinens sköljmedel fack. Min man vill ha sköljmedel jag har bara använt tvättmedel tidigare. Med lite ättika (1-2 cl) blir sköljeffekten fin. Ovetenskapligt men empiriskt beprövat av mig.
  Det där med tapeter istället för målade väggar visste jag inte. Tål att tänkas på nu när vi kikar på hus.
  Vad jag funderat över är om gamla plastleksaker är bättre än nya med aspekten om de redan avgett en del farliga ämnen. Eller är gifigheten konstant? Gul plast har jag hört att det förr innehöll kadmium.
  Färre prylar tror jag är en del av lösningen och att använda sina grejor länge.
  Tycker det är ett jätteintressant ämne med hur och vad vi konsumerar.
  Tjingaling!

 2. Bra att du tar upp det här! Tror det är viktigt att inte tänka att det är för stort och för mycket och för jobbigt. Börja med att ta bort en del. Parfym- oftast väldigt onödigt. Ju längre innehållslista desto sämre. Onödiga produkter som en massa väldigt luktande sköljmedel, spruta fresh i badrummet, deoderant hela tiden, schampo och balsam och bad varje dag. Det är för mycket- vi behöver det inte! Vatten kommer vi långt med och behöver inte ens ha tvål varje gång. Om vi får in tänket att alla de här produkterna- speciellt antibakteriella som de är helt sålda på i USA- som vi verkar ta efter i allt- är farliga för oss och att ”vanligt smuts” istället är bra för kroppen- då blir det nog lite enklare att rensa i skåpen. Sen kommer det mer och mer andra grejer från USA- insydda parfymtrådar i underkläder, parfymerade papper man ska lägga i torktumlaren tex. Varför är vi så rädda för att lukta människa!?! Katarina tipsar om att titta på miljömärkningar på förpackningar så kommer man ganska långt. Ett ämne jag minns att hon varnade för och som jag tittar efter som jag ser hela tiden är SODIUM LAURYL SULFATE. Finns i massa hårvårdsprodukter och annat och även i BAMSES TANDKRÄM!!
  Vi får kämpa på som konsumenter och samtidigt ställa krav på våra politiker- gör det enklare för oss! Förbjud ämnen tills de är bevisade ofarliga istället för tvärtom!!!!

  1. elsiesparon skriver:

   Och där slängde vi Bamsetandkrämen och fnös åt texten -speciellt utvecklad för barn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.