30 Comments

 1. HannaBritta Bengtsson skriver:

  Jag är 65 plus.Växte upp på en gård i Skåne.Tänker mer o mer på hur naturligt allting var med vår mat.Mjölk fick vi från korna och kött från grisar o kor o får.Höns hade vi också.Där blev det både ägg o kött.Ibland gick min far ut med bössan och kom hem med något vilt.Potatis och andra rotfrukter o grönsaker odlade vi själva.På senare år har jag försökt att leva mer o mer ekologiskt ock nära naturen.

  1. elsiesparon skriver:

   Hej HannaBritta!

   Det låter underbart, såklart med andra sidor som inte var lika underbara, men att komma lite närmre naturen igen i vårt levnadssätt tror jag alla skulle må bättre av:)
   Trevlig tisdag till dig!

 2. Anneli B Runland skriver:

  Jag är lyckligt lottad, har både får och nöt ”gårdar” i vår närhet, dessutom finns här en getpostproducent mm… Kustvägen mellan Kristianopel och Torhamn är värd ett besök

  1. elsiesparon skriver:

   Hej Anneli!
   Bra tips, det tackar vi för:)
   Ha det gott!
   Kristin

 3. Betalar gärna några kronor extra för mat från svenska bönder istället för t.ex billigt kött från Brasilien. Vill ha öppna marker, god lagstadgad djurhållning, bedövning vid slakt. Vi ska vars rädda om o värna om våra bönder!

 4. Vad jag tänker på är att jag inte vill ha massor av skog där jag bor, jag vill ha öppna ängar med glada kossor som har det bra, därför köper jag svensk mat!

 5. Därför att det smakar gott i både gom och hjärta!
  Jag beställer lådor på nätet. Tack för ett bra inlägg och för en härlig blogg!

 6. Vi driver lantbruk o det är tufft. Vi har slaktsvin och jag hoppas verkligen att svenskarna blir bättre på att köpa svenskt för annars har vi snart inget svenskt griskött mer! Så snälla köp svenskt! Hade varit trevligt med en vinst :-)

 7. Jag köper ekologiskt och närproducerat i nästintill allt jag kommer åt. I lilla Habo där jag bor finns Kvills gård(nötkött), Söderlinds ekologiska grönsaker, Lindells gårdsslakteri(fläskkött) och ägg kommer jag förhoppningsvis snart bli självförsörjande på då vi har skaffat egna höns som går i vår trädgård. Försöker få min omgivning att känna och se skillnad på mat & mat, även om inte alla vill lyssna men många gör faktiskt det! Å förstå innebörden av att vara rädd om den natur och djur som vi har.

 8. Angelica Karlsson skriver:

  Jag bor på Väddö så här är det super enkelt att köpa svenskt och dessutom närproducerat :)
  Jag handlar rökt kött på MUSKO RÖKERI VÄDDÖ, ost på VÄDDÖ GÅRDSMEJERI, gris på ROSLAGSKÖTT, choklad på SINGÖ CHOKLAD.

 9. Sanda Gård är en liten ostbutik som finns ute i Österhaninge, utanför Stockholm. Det fina med dem är att de gör ostar som är otroligt goda, att de använder sig av lokala varor och även sammarbetar med andra små producenter som tex bakar bröd och bullar, ekologiska ägg, sylt och marmelader mm Det gör att jag testat mycket mer än jag troligtvis annars hade gjort.

  Jag fick verkligen en stor ”Aha upplevelse” när jag smakade deras ostar, det är så stor skillnad på massproducerade och deras. Sen tycker jag extra mycket om att detta startades av en kvinna som jobbade flera året på Apoteket men i och med privatiseringen valde att sadla om.
  Det visade på stort mod att våga ta det steget tycker jag, och därför känner jag extra starkt för just dem. Men jag har även börjat tänka i liknande banor när det gäller andra svenska varor, jag menar varför ska vi tex köpa franska ostar när vi har så goda här hemma?
  Det samma gäller nästan alla andra varor också, så numera köper jag lokalt när det går och en extra fördel är ju också alla transporter som undviks på detta sätt.

 10. Vi väljer medvetet att se till att vi kan få mycket viltkött, eftersom det är den absolut minst miljöskadande köttprodukt som går att uppbringa, där ingenting i själva uppfödningen påverkar miljön, något som är väldigt viktigt när man vet att miljöskadan vid köttproduktion är stor.

  Vi har även, via min eminenta hustru, valt att göra ost m m via mjölk vi köper lokalt och bakar med ägg som köpts av en bonde som har hönor som går ute när de själva vill.

  Får oss är det självklart så att svenska bönder kan få finnas kvar och i slutändan har vi konstaterat att prisskillnaden är ytterst marginell.

 11. Annika Andersson skriver:

  Jag väljer svenskt av två anledningar.
  Den första är det du skriver om hur djuren behandlas. Det finns mycket att önska även för svenska djur, men de har det iaf bättre än på många andra ställen.
  Sen tycker jag det är viktigt att vi har kvar våra svenska bönder, som brukar marken och tar hand om den, och för att de ska vara kvar behöver vi aktivt välja att handla deras produkter!

  Vi försöker göra så mycket vi kan av det vi har i vår trädgård och det som finns i skog och mark. Vi köper aldrig saft eller sylt längre tex, det gör vi själva av äpple, plommon, hallon, vinbär, blåbär… Naturen är full av gratismat.
  Bara att tillsätta socker så är det klart.

  Ägg köper vi av en lokal bonde där hönorna spatserar fritt ute på gården hela dagarna och har det bra.

  Det var några saker vi gör och tänker på. :)

 12. Jag tycker om att välja svenskt och närproducerat för att jag tycker om tanken på att stödja de som faktiskt vill producera något i Sverige fortfarande, trots att det kan vara svårt att konkurrera med jätte-företagen.
  Men även smak och kvalité känns bättre. Känns ofta som lyxigare produkter (:

 13. Jag tänker att det är en investering inte bara för miljön och producenten, utan fram för allt i mig själv och min familj. För att må bra måste man på flera olika sätt investera i sig själv, bl a genom träning, sömn, umgänge, bra mat mm. Och vad spelar någon roll om man inte får vara frisk och må bra? Därför känns det som ett väldigt enkelt val att i möjligast mån välja närprocucerat.
  Vill passa på att tipsa om goda ostar från Almnäs bruk utanför Hjo. http://www.almnas.com/mejeri.htm

 14. Har nyligen flyttat från landet i Småland upp till huvudstaden.
  När vi bodde i Småland hade vi olika små gårdar med höns, grisar, lamm, frukt och grönsaker precis runt knuten. Då tänkte jag egentligen inte så mycket på vilken tillgång det verkligen var. Det var självklart att köpa från gårdar och äta efter säsong. Sedan vi flyttade till Stockholm har det blivit en större utmaning att hitta närproducerat. Vad gäller kött samlar vi på oss när vi åker hem till småland och fyller frysen. Det har blivit en utmaning att hitta det som är närproducerat, det finns här också men det kräver letande. Vi har ganska nyss påbörjat vårt letande i storstan och kanske kan vi få lite nya tips nu!

 15. Vi bor i Skåne och här är vi lyckligt lottade som har så mycket runt knuten. Barnen är med när vi åker till (KRAV)-gården för att plocka de ägg vi vill köpa och där hönorna struttar omkring som de vill, vi tittar på grisarna som bökar i jorden på Ängavallen innan vi köper något i deras butik, och vi köper grönsaker ofta direkt från bonden (ibland får vi plocka själva). Perfekta små utflykter efter dagis.

  Så vi köper närodlat och ekologiskt mest hela tiden. Visst, det är dyrare men så mycket godare! Och nu när vi har småbarn går vi så sällan ut och äter ändå, så vi ”sparar in det”. När vi ser de små griskultingarna böka omkring som de faktiskt ska göra, då känner jag att det är ok att betala lite (ganska mycket) mer, och jag kan också stå för att jag vill äta de djuren. Men grisar som trängs på betonggolv…Njae, det vill jag inte stödja – vilket jag ju gör om jag köper sån mat.

 16. Jag har alltid varit noga med vad jag stoppar i mig. Sedan barnen kom har det blivit ännu viktigare, inte bara för vår räkning utan även för djurens och naturens. Det svåra idag är att försöka tänka bortom producenternas floskler på förpackningarna. Förpackningarna signalerar nyttigt, hälsosamt osv och så är innehållet sprängfyllt med kemikalier och icke naturliga ingridienser. Nej, appen är nedladdad sedan ett tag tillbaka och kan jag välja närproducerat, säsongsbetonat och lokalt där jag faktiskt känner till ingridienserna i innehållsdeklarationen blir valet enkelt, även om det ibland kostar lite mer…

 17. Johanna Lundin skriver:

  Visst tänker jag på detta men kan absolut bli bättre. Svårt att hitta i affären? Jag bor in Skåne så under säsong handlar vi mycket lokalt producerat, nu under hösten är det bondens marknad i Malmö som gäller. Jag bor i Lund och köper nästan aldrig industritillverkat bröd utan handlar på fenomenala Sankt Jacobs. Jag kan även tipsa om Grand Delis färdigmat som nästan alltid innehåller närproducerade produkter.

 18. Äter hellre mindre men någorlunda bra. Ekologiskt, närproducerat känns väl värt även om det kostar lite mer. Jag tänker bara på hur danska grisar mår med alla sina preparat i kroppen, hur trångt det är att leva för en burad höna, att kycklingar drivs att växa så fort att de bryter benen osv. Lätt val. Nästa val: att välja bort köttet för att vi måste av inte minst miljömässiga skäl. Men tar just nu myrsteg och siktar på vegetariska dagar istället…

 19. Jag handlar närproducerat av många anledningar. Dels så är jag väldigt intresserad av mat och jag har alltid prioriterat att handla ekologiskt och svenskt. Den största anledningen är att jag inte vill stoppa i mig vad som helst. Sen driver jag själv eget företag och vet hur tufft det kan vara att konkurera med låga priser, och väljer därför att i första hand stötta lokala eller i alla fall svenska företag.
  Min sambo är vegetarian och har verkligen fått mig att få upp ögonen för det där med kött. Förut åt jag väldigt sällan kött och då helst älg, men när jag blev sugen kunde jag slå till på den danska fläskfilén eller någorlunda billig kyckling. Men efter att ha läst på hur djurhållningen är för att just kunna få fram denna ”billiga” köttbit så har jag slutat helt och handlar uteslutande svenskt kött. Finns det inte så avstår jag hellre.

  Här uppe i matriket jämtland finns många lokala producenter att tipsa om.
  Frejas bakeri som i slutet av varje vecka har de godaste surdergsbrödet och kardemummabullarna.
  Det finns en liten gårdsbutik i Avaträsk utanför Dorotea där man bland annat kan köpa ostar. Linda som ägaren heter gör den godaste fetaosten jag någonsin ätit.
  Från Hallquist gård i Fåker kan man köpa fint kött
  Sist men inte minst så rekommenderar jag varmt Fröjas trädgårdar! Där kan man fika och köpa med sig egenodlade grönsaker efter säsong.

  Kram Jenny

 20. Svensk mat så långt det är möjligt, och helst ekologiskt, är något jag prioriterar högt. Vill gynna svenska bönder och företagare så vi får en levande landsbygd, bevarar arbetstillfällen, minimerar belastningen på miljön och så vidare. Präktigt värre såhär i skrift ser jag, men inte desto mindre sant. Här i närheten finns ett litet bageri, Åsas bageri, som enligt uppgift (jag har ännu inte kommit dit, men planerar att SNARAST ta mig en tur) skapar fantastiska bröd och bullar baserade på mestadels surdeg. Är imponerad av energin och viljan att dra igång nåt sånt och skulle gärna se det uppmärksammas med en klapp på axeln!

 21. Vi köpte mycket ICA-produkter ett tag men sedan lärde vi oss att detta absolut inte betyder att det är svenskt så nu har vi tänkt om. Vi köper så mycket närodlat och ekologiskt vi har råd med. Vi har t ex Hjordnära Mejeri några kilometer från vårt hem och gillar även gårdsbutiken i Spännefalla där de säljer kött från egen gård och egenförädlade köttprodukter. Även vilt kött från lokala jägare.

 22. Jag tycker det ör lite svårt faktiskt. Jag har inte riktigt tid att åka och handla på olika gårdar. Är nöjd med online affär för tillfället, även om ekologiskt är det främsta valet där. Produkter vi köper som kommer från särskiilda bönder och som jag kan rekommendera är: lamm från Borekulle, ostsr från Skärvången eller Klövsjö mejeri.

  Skulle gärna vilja ha tips om produkter som ej får missas i Stockholmstrakten.

 23. Åh, då måste jag tipsa om Skärvångens bymejeri som tillverkar FANTASTISKA ostar från gårdens egna kor och getter i Jämtland. De har dessutom en väldigt fin hemsida där de informerar om sin tillverkning och hur viktigt det är med produktion som är snäll mot miljön. Min favorit är deras Blå-Ädel (Blå-jävel som min pappa brukar säga, den har MYCKET smak). France can suck it!

 24. Viktoria (Lyckans) skriver:

  Jag köper kött hos vårt lokala slakteri, Kils slakteri, som har butik här i centrala Karlstad. Förutom kött från Kil, säljs även grönsaker, oljor, kryddor med mera i butiken som går under namnet Gourmanderiet.

  Det viktigaste för mig, om man nu kan rangordna kvalitet och att djuren har det bra, är att köpa ägg hos någon riktigt lokal producent. Kanske har någon på ditt jobb höns? Eller så har någon på ditt jobb en granne med höns hemma som får gå ute om dagarna, precis så mycket de vill. En riktigt orange gula är tecken på att hönan haft det toppenbra!

 25. Louise Winqvist skriver:

  Jag är ganska ny i det här tänker att köpa bra och rätt råvaror. Tidigare har jag bara tänkt billigt och bra när jag har handlat. Men sedan jag fick barn så fick jag verkligen upp ögonen för bra mat på riktigt. Jag vill inte att de ska få i sig gifter och sånt genom det jag ger dom.

  Ett tips till alla som är i Roslagen – åk till Väddö gårdsmejeri! Kul för barnen (och vuxna) med kosafari och sen har de fantastiska ostar och glass gjorda på deras eget mejeri. Riktigt goda saker har dom!

 26. Jag tycker det är viktigt att prata om det här ämnet med människor omkring sig, på ett bra sätt! Utan att döma någon och utan att tvinga på folk min åsikt såklart. Utan mest prata om varför man tycker det är så viktigt och vad vi kan tänka på när vi handlar för att påverka på ett positivt sätt. På det sättet tror jag att den generella medvetenheten ökar, och man kanske tänker till en extra gång när man står där och ska plocka upp den där danska fläskfilén. Många gillar att prata mat och kost, så varför inte väva in detta som är en sådan stor del. Runt mig finns det några härliga företag jag gärna handlar av, som Hjordnära (http://www.hjordnara.se/). Där har jag också varit på studiebesök och blev glad i hjärtat, och det blir jag också varje gång jag handlar deras ekologiska produkter. Att de är fantastiskt goda är ett plus!
  Äggen handlar jag av Moster Susanne (http://ekoagg.info/om-oss), det har jag inte besökt men fått bra intryck av denna (för mig) lokala produkt och kvinnan bakom äggen!

 27. Blir lite extra glad när saker generellt har en historia. Som den goda korven vi köpte på Gudmundsgården i Slöinge i somras, smakar extra gott på grillen sen. Eller att köpa bröd i nystartade surdegsbageriet, göra äppelmust på lokala musteriet. Finns så mycket gott och spännande runt omkring nu tycker jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.