|

Buljong eller fond?

Blir så glad när ni mejlar frågor och/eller kommenterar här. Så här kommer svar på bra fråga.

Måste fråga vad du använder för buljongmärke och vad är skillnaden mellan den flytande och den som finns som tärning?

Buljong och fond kan man nörda ner sig djupt i, men om vi håller det enkelt (för att jag inte kan det djupa).

En buljong kokar man på skrov, ben, grönsaker och vätska. Det är en bas med mycket smak som även kan drickas eller ätas som soppa.

En fond är samma grund fast har reducerats ner till koncentrerad. Om det står fond eller buljongtärning i ett recept så kan man oftast välja vilket som, fast anpassa vätskan.

Jag använder både buljong och fond, även om det nog blir mer buljong. Tycker att det är enklare att anpassa smaken då. För den skall inte ta över, bara förstärka smakupplevelsen.

Buljong/fond är bra därför att:

 • Det är en grym smaksättare.
 • Det uppmanar oss att göra egen och därmed ta hand om allt på djur och/eller grönsaker.
 • Det innebär att vi granskar buljongmarknaden och inte accepterar struntprodukter.
 • Med en bra buljong så kan man minska ner på mycket annat som salt, socker och kryddor (nej, kryddor är inte onyttigt, men man kanske inte alltid har så mycket hemma)

Mycket av den vanliga köpebuljong innehåller lite för mycket salt, tillsatser och natriumglutamat. Jag som inte alltid lever som jag lär, även om jag sakta strävar åt rätt håll, tittar nog med ett halvt öga på den innehållsförteckningen.
Uppskattar produkten för mycket för att påminnas om allt. Jag tror exempelvis inte att vegetarianer vill veta att grönsaksbuljong innehåller upp till 1% animaliska produkter.

Så här kommer några köpefavoriter för tillfället (varierar nämligen)

Jag föredrar Grönsaks-, höns- eller kycklingbuljong – ekologiska som inte innehåller palmolja funkar till det mesta.
Skall man däremot äta något där buljongen har en huvudroll, t.e x en Ramen eller klar soppa där buljongen sätter smak. Då är det bra att vara lite petig.

Biofood – mycket bra smak. Ganska salt, varpå man kan ta det lugnt med övrigt saltande. Gjorde om sina recept och tog bort all palmolja. Tumme upp för det.
Scandinavian organics, som sen blev Stockpot, eller om det var tvärtom – gillar dem mycket som jag skrivit om tidigare, men nu verkar de inte finnas längre. Hittar dem inte.

Att göra egen buljong?

Man behöver delar från djuret med ben, lite grönsaker och eventuellt kryddor. Eller bara grönsaker och fett. Sen är det vatten, låta det puttra ihop ganska länge, skumma av om det behövs, sila och sedan reducera ner till en koncentrerad smak.
Man kan även gärna rosta innehållet för att få fram ännu mer karaktär.

Sen kan man enkelt ta tillvara på vätska från kokade grönsaker, kyckling i lergryta eller en långlagad köttbit och använda som buljong eller fond. Alltså även om tanken inte var buljong från början.
För buljong är inte bara en smakförstärkare, utan det är ett alldeles förträffligt sätt att ta tillvara på resurserna och minska svinn. Både hos djur och växter.

Bilderna kommer från vår bok Från skott till stek där vi pratar mycket om att ta tillvara på hela djuret. Foto: Charlie Bennet

Similar Posts

6 Comments

 1. Appropå något annat: när det bara står ”peppar” i ett recept: hur vet jag om det är vit eller svart som passar bäst? Eftersom jag gärna följer recept slaviskt i brist på förmåga att kunna floyda (hehe!) så blir jag jag alltid luka morrig på receptförfattaren och tänker brända tankar om denne innan jag tillslut tar lite av båda för att gardera mig . Finns någon regel på när vilken peppar passar bäst?
  Mvh vilse bland pepparkornen :)

  1. Halloj Mick!
   Om det är svenska recept så skulle jag vilja påstå att står det peppar så menar slarviga receptmakare (t. ex moi) till 99% svartpeppar. All annan peppar brukar förtydligas.
   Däremot tycker jag även att det är väldigt stor skillnad på grovmalen och finmalen svartpeppar, och det borde slarviga receptmakare (framförallt moi) bli bättre på att skriva ut. Jag menar alltid grovmalen för det är det enda jag använder, men glömmer ofta skriva det.
   Skärpning på mig!

 2. Coolt! Jag gjorde egen buljong på kyckling för någon vecka sedan. På den gjorde jag sen soppa. Allt det här för första gången. Jag tyckte buljongen blev riktgt bra för att vara första gången och var så stolt över min soppa. Tänk vilken näringsrik mat mina barn får idag. Ungarna tar en sked, spottar ut och säger ”blä, det här var det äckligaste jag har smakat”. Haha! Snacka om missnöjd mamma. Blev limpmackor istället. Så näringsintaget gick från skyhögt till superlågt. Då är mina barn ändå hyfsat duktiga på att äta av mycket. Dom trycker i sig tabbouleh, hummus och linssoppa så det sprutar ur öronen men den här soppan gick verkligen inte hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.