| | |

Julgalt, Lussekatt, Julkuse & Julvagn

 

 

4

Saffran är en sådan där smak som jag inte riktigt kan bestämma mig för vad jag tycker om. Vacker, dekorativ och stämningsfull  är den i alla fall. Så här kommer det lite mer gula skönheter.

Saffran är som bekant dyrt så man kanske inte slösar så mycket med det. Det är även väldigt torrt, så det kan vara bra att kicka igång kryddan lite. Ett sätt är att blötlägga den lite, lite i hett vatten eller att mortla den med lite socker (sockerbit brukar det alltid stå, men det kanske inte så många har hemma längre?).

Sen kanske ni har läst om den världsviktiga nyheten att Lussekatterna inte alls blir bättre med Kvarg, Kesella eller liknande. Att folk känner sig lurade. Här har man bakat och ätit något som man trott varit gott i alla dessa år, och så var det tydligen inte det. Skam och konspiration (och lyxigt att bo i ett land när vi inte har värre saker att uppröras över)!

Jag har bakat både med och utan, och tycker nog att det blir bra på bägge sätt. Grejen är ju att man inte behöver använda fullt lika mycket smör om man tar kvarg, fast blir degen kladdig och man tillför massa mer mjöl – jo då blir det såklart torrt.

Och medan vi ändå är inne på det här med bedrägerier, så nog är det vi tror oss kalla en Lussekatt egentligen en Julgalt. Galet! Sen verkar det finnas mycket delade kring namnen på de här skapelserna.

3

Om ni söker julklapp till någon bakintresserad vän eller släkting, så tycker jag att ni skall kolla in loppis eller antikvariat efter gamla julkokböcker. Fantastiskt fina och med mycket bra tips. Här är ett bra recept på ca 40 Lussekatter eller 4 större katter fyllda med mandelmassa, som jag har skrivit av från någonstans vid någongång.

Lussekatter

 • 50 g jäst
 • 150 g smör
 • 5 dl mjölk
 • 250 g Kesella
 • 1 g saffran, 2 pkt
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 1/2 tsk salt
 • ca 18 dl vetemjöl
 • 1 ägg till pensling
 • 1 dl russin till garnering,

Fyllning till stora katter:

 • ca 4 dl mandelmassa, grovt riven
 • 1 apelsin, zest och juice
 • 1-2 dl russin

 1. Smula jästen i en bunke.
 2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°. Häll spadet i bunken.
 3. Rör tills jästen har löst sig. Rör i kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
 4. Arbeta degen smidig.
 5. Jäs under bakduk, ca 30 min.
 6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.

1

Lussekatter (Julgalt), ca 40 st:

 1. Dela degen i 4 delar.
 2. Rulla ut varje del och dela i 10 delar.
 3. Rulla till 1 cm tjocka rullar och forma lussekatter.
 4. Garnera med russin.
 5. Jäs i 20 min.
 6. Pensla med uppvispat ägg.
 7. Grädda i 250°, mitt i ugnen, 5-8 min.

Fyra stora katter

 1. Dela degen i 8 delar.
 2. Kavla ut till rundlar, ca 25 cm i diameter.
 3. Rör ihop fyllningen.
 4. Bred den på fyra av delarna, inte ända ut i kanten.
 5. Täck med de övriga delarna och tryck ihop kanten.
 6. Klipp 2 cm djupa och 1 cm breda flikar runt bröden.
 7. Vik upp en flik, vik ner en och fortsätt så runt brödet. Jäs 30 min.
 8. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200°, ca 20 min.
 9. Sikta florsocker över vid servering.

2

Bilderna kommer från Vår bakbok – Från ankarstock till Ölandslimpa, 77sorters kakor samt tårta på tårta. Av Barbro Lindgren, Birgitta Villner Gyllenram. Teckningar Louise Öqvist

5

Similar Posts

9 Comments

 1. Roligt att se de olika varianter av lussebullar i samma ordning som ICA-kurirens bok om Hembakat pris 9:95 sid 13!

 2. Älskar Lussebullar, självklart med saffran. Bakade idag ett recept med kvarg i degen där man också skulle mortla saffranet med lite socker. De blev saftiga som tusan!
  Har en liten fråga… Hur förvaras pepparkakor bäst för att de ska förbli krispiga och spröda? När jag lägger mina i en burk så blir de sega och mjuka.. Vad beror det på tro?
  Ha det gott
  Madelene

  1. Hej Madelene!

   De vanliga rådet är att förvara dem i tätslutande burk på en sval plats. Jag tycker inte heller riktigt det funkar. Man kan frysa dem och plocka fram dem några i taget. Tinar i samma stund som du tar ut dem.

   Ett annat tips, som kanske bara skall ges om inte barnen går i burkarna själva. Det är att lägga en sådan där liten påse med små kulor som suger åt sig fukt i kakbuken.
   En sådan där liten sak som finns med när man handlar en väska, skor, kläder och annat. Som brukar ligga i någon ficka.

   Lycka till!

   //Kristin

 3. Saffran och jag, vi är inte kompisar. Inte alls. Fram till för några år sedan åt jag nästan pliktskyldigt åtminstone en lussekatt varje år, men sedan insåg jag att jag inte behöver gilla det bara för att nästan alla andra gör det. Grattis till mig, liksom. Nu förstår jag inte varför jag åt dem, jag har aldrig tyckt att det varit gott (men fint är det!). I ungefär samma veva insåg jag att jag verkligen inte tycker om att äta lamm, smaken får det att vända sig i magen. Hur som, skönt att inte tvinga i mig något jag inte gillar längre.

  1. Haha!

   Min morfar åt inte saffran, och jag minns att jag var så fashinerad av att han bara slapp äta det, kunde bara säga nej. Ingen som tjatade ens.
   Så den dagen barnen är konsekventa i att inte gilla något så skall de slippa:)

   Ha det gott Lina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.