X-mas shopping på Åhlens

Hej på er!

Jag fick nyligen äran att prova på Åhlens smarta tjänst som de lanserar så här i stressade juletider. Det är att få en alldeles egen varuhusguide som hjälper oss att hitta de julklappar vi söker. Alltså en Personal X-mas shopper.

Det här är så himla inte min grej. Jag hör till dem (och jag tror att vi är ganska många) som så fort ett leende butiksbiträde närmar sig säger tack men nej tack, jag tittar bara, är inte ute efter något speciellt. Dels vill jag inte vara till besvär för henne, sen vet jag inte exakt vad det är jag vill ha och så känns det dumt om jag inte köper något när hon väl har hjälpt mig. Alltså ett ganska idiotiskt agerande, det är inte alltid så men ofta.  Sen är det även det att jag verkligen gillar att strosa runt och leta julklappar.

Inte min grej, tänkte jag och då är det såklart ännu roligare att prova. Framförallt när mina förutfattade tankar motbevisas. För visst gillar jag att strosa runt och handla klappar. Glögg i ena handen, kärestan i andra handen, A fairy tale of  New York i bakgrunden och stora snöflingor som dinglar ner…..jo så är det i Sverige dagarna innan jul?  Nu finns det faktiskt stunder man har lite av den känslan, men jag tror att den är lättare att uppnå om det inte finns massa måsten.

Och då kommer såklart frågan om man måste handla julklappar? Måste det shoppas? Såklart inte. Man kan skippa det helt eller man kan begränsa det, eller bestämma att man bara får ge till välgörande ändamål eller att det bara är barnen som får. Det är helt upp till var och en. Fast sen får man även tycka att det är skitkul att både ge klappar och få klappar.

Ska man göra en sådan här sak så är det såklart bra om man gillar varuhuset och Åhlens är inte så svårt att tycka om. Jag tycker att de har en alldeles genialisk blandning av olika produkter och prisnivåer. Sen även logistiken, att de unnar sig att ha det luftigt, rymligt och exempelvis har ett amningsrum.

Så hur går själva grejen till då?

Man bokar en tid hos Åhlens, via deras hemsida (här, där ni även hittar mer information) eller på plats. Så får man en kontakt som man antingen träffar personligen eller sköter det hela via mejl eller telefon. Jag var där, och fick träffa trevliga Mimmi som bjöd in mig i personal shoppers loungen. Där pratar man igenom vilka man letar klappar till, beskriver personerna i fråga, kanske ger förslag och även ett ungefärligt prisbelopp. Sen skiljs man åt 1-2 h då man antingen stannar i loungens mjuka soffa och äter chokladpraliner eller går iväg en sväng.

När man kommer tillbaka så har Mimmi dukat upp en buffé av julklappsförslag där man kan vraka och välja. Känns det inte helt rätt så pratar man vidare och kompletterar med något annat. I mitt fall så var jag ganska imponerad att hon lyhört kunnat läsa så mellan raderna av allt mitt pladdrande och hittat väldigt bra klappar. Så väljer man ut hur få eller många klappar man vill köpa  och får dem fint inslagna. 

Känns det inte opersonligt att någon annan har valt dem?

Fast Mimmi hittade de saker som jag beskrev, och kanske även hittade de saker som jag inte hade hittat eftersom hon hade lite Rainman-aktiga kunskaper om deras hutlöst stora sortiment. Det hade i alla fall tagit mig väldigt tid. Så nej, det tyckte jag inte eftersom det var jag som valde i slutändan.

Och vem tycker jag att det här grejen passar till?

Jo, med tanke på att ord som julstress, julhandel, julklappar, inslagning, köer och förväntningar ger ågren för ganska många människor så tror jag att detta skulle kunna vara en passande tjänst till många. Sen kan det finnas andra målgrupper, jag tänker gravida, äldre, folk med nedsatt rörelseförmåga eller någon som bara inte har lust eller tid.

Så vad sägs om att slå er ner i loungesoffan, äta chokladpraliner medan någon annan samlar ihop förslagen till dina julklappar. Sen kan man strosa i julhandeln i lugn och ro utan att behöva stå i en enda kö. Elsie, Patrik, Bibbi, Mamma och Storasyster – Sluta titta här.

Jag vill även tipsa om att den här tjänsten med en Personal shopper finns i vanliga fall också. Att man kostnadsfritt kan få personlig hjälp om man exempelvis vill investera i en ny garderob eller liknande. Mer om det kan ni läsa här.

Trevlig onsdag på er! 

 

Similar Posts

6 Comments

 1. Hej Sara!

  Välkommen hit!

  Jag undrar vad det är som irriterar dig med inlägget, då jag själv funderar en del kring det här med bloggreklam. Här tipsar jag om en gratistjänst på ett varuhus som jag tycker är skitbra. Är det att det inte är uttalat att det är sponsrat? Jag tycker själv att det är ganska tydligt att det är det, men skulle det kännas mer ok om det låg i en kategori av sponsarde inlägg? Jag har skrivit om det här flera gånger tidigare, exempelvis här, http://blogg.loppi.se/elsiesparon/2012/06/20/natusan-och-tankar-kring-att-bloggare-gor-reklam/ där jag exempelvis frågar om en sådan kategori.

  Jag har aldrig fått pengar för att skriva om något visst, däremot saker att resencera,och jag tror att det skiner igenom jävligt fort om man inte är ärlig i dessa frågor.Det är såklart lätt att skriva så här när det inte handlar om varken mycket prylar eller stora pengar, men här och nu är det enda jag kan svara ärligt på.

  Sen nu i helgen skall jag baka pepparkakor med formar från Åhlens, och jag skall testa dem kritiskt.

  Trevlig helg!

 2. Åh, detta är perfekt för mig. Har just varken tid eller lusten att springa omkring och leta julklappar till alla. Perfekt. Tack för tips!

 3. Sluta titta!?! Jag sitter med förstoringsglas för att försöka se vad jag ska få. Hoppas på Pippi-förklädet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kontroll *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.